poniedziałek, 12 marca 2018

Pokrzywa zwyczajna w fitoterapii chorób kobiecych. Zielone złoto.



Zielone złoto

Włosi tak zwykli nazywać pokrzywę - l'oro verde, czyli zielone złoto. Nie trzeba wyjaśniać dlaczego. Gdybyś jednak chciała dokładnie poznać bogaty skład pokrzywy oraz jej ogromy potencjał leczniczy, zapraszam Cię do przeczytania moich artykułów z wcześniejszych lat:


Pokrzywa będzie dostępna przez następne 3 miesiące. Jednak to właśnie teraz, u progu wiosny, kiedy cała przyroda wychodzi spod ziemi, z uśpienia, ku niebu, pokrzywa jest najcenniejsza dla Twojego zdrowia.

Pączki pokrzywy są miniaturowe, niepozorne, czasami trudno dostrzec je pośród zeszłorocznych liści i traw. Ale zdecydowanie zasługują na miano najzdrowszego pożywienia, po jakie masz szansę sięgnąć tej wiosny. Zrób to koniecznie. Szczególnie jeśli chcesz podjąć leczenie swojego łona. Świeże liście pokrzywy są w fitoterapii jednym z najcenniejszych surowców w leczeniu chorób macicy i jajników. Kłącze pokrzywy natomiast posłuży mężczyznom.



Wybrane właściwości pączków pokrzywy:

Krwiotwórcze
Składniki młodziutkiej pokrzywy aktywują hemopoezę, czyli produkcję krwinek i hemoglobiny. Dlatego właśnie mówi się, że pokrzywa leczy anemię. Poza tym dostarcza żelaza. Ponieważ zawiera również witaminę C, żelazo przyswaja się z łatwością.

Depurativum
Pod tym słowem kryją się właściwości oczyszczające i odtruwające. Pokrzywa wiąże szkodliwe metabolity i ułatwia ich usuwanie z ciała. Enzymy, kwasy organiczne, flawonoidy i chlorofil odgrywają w tym procesie bardzo ważną rolę. Oczyszczanie przebiega w obrębie całego ciała, również miednicy. Zatem macica, jajniki, jajowody - wszystkie nasze kobiece narządy korzystają.

Usprawnia trawienie i wchłanianie
Pobudza wszystkie soki trawienne: żołądkowe, trzustkowe oraz produkcję i przepływ żółci. Dzięki temu pożywienie trawione jest sprawniej, a w jelicie cienkim wzrasta wchłanialność składników odżywczych z mleczka pokarmowego. Przyswajanie pokarmu staje się o wiele efektywniejsze.

Hamuje krwawienia
Naturalna witamina K wraz z bogatym zestawem minerałów wpływa pozytywnie na krzepliwość krwi. Pokrzywa zawiera krzemionkę, która przyswaja się bardzo łatwo. Dlatego działa skuteczniej niż np. skrzyp polny, który jest bardzo zasobny w krzem ale wymaga długiej obróbki, aby stał się przyswajalny. Witamina C uelastycznia naczynia krwionośne, co zapobiega ich pękaniu. 


Zapobiega powstawaniu skrzepów
U kobiet z endometriozą skrzepy są częste podczas miesiączek. Wynikają one ze słabego krążenia i zastojów w obrębie miednicy. Pokrzywa dzięki swoim właściwościom poprawiającym krążenie, krwiotwórczym, oczyszczającym krew zmniejsza zastój w macicy. Krew krąży swobodnie, co pozwala na odpowiednie odprowadzanie produktów przemiany materii z obszaru miednicy. Tkanki regenerują się w odpowiednim tempie a naczynia krwionośne są czyste. W rezultacie we krwi miesięcznej pojawia się mniej skrzepów lub znikają one zupełnie. Mam to sprawdzone na sobie. Wiosną moje miesiączki są najczystsze i najkrótsze w całym roku. Zwykle przeprowadzam 3 wiosenne kuracje świeżym sokiem z pokrzywy.

***

Pokrzywa jest must have w diecie kobiety, która chce zachować zdrowie i urodę. To jeden z najważniejszych wiosennych elementów Twojej diety. :) Czy sięgniesz po nią tej wiosny?

Chcesz poznać więcej właściwości pokrzywy oraz innych ziół dla zdrowia kobiecego? Zapraszam Cię na spotkanie, które odbędzie się już w tę niedzielę w Warszawie.

Zajrzyj do wydarzenia po szczegóły:





***

Bibliografia:
Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy, red. A. Ożarowski
Medicinal Herbalism, D. Hoffman
Pączki pokrzywy - H. Różański
Pokrzywa zwyczajna - H. Różański
L'ortica - l'oro verde
Les vertus santé de l'ortie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz