Wszyscy kochają czarny bez. Jesteśmy w środku sezonu na syropy, szampany, octy, naleśniki i lemoniady z czarnego bzu. Same pyszności!
Czy wiesz, że z kwiatów łatwo i szybko przygotujesz również olejowy wyciąg, który rozpieści twoją skórę?
Wyciąg olejowy z kwiatów czarnego bzu. Przepis.
Czas przygotowania: 24 h
Potrzebne są:
- świeże kwiaty bzu czarnego
- olej (np. oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z pestek winogron, olej ze słodkich migdałów)
- muślinowa tkanina lub filtr do kawy, sitko
- słoiki lub butelki
Przygotowanie:
- W pogodny i suchy dzień nazbieraj kwiatów czarnego bzu. Szybko więdną, więc od razu zanieś je do domu.
- Kwiaty oddziel od szypułek i rozłóż na naturalnej tkaninie w ciemnym miejscu na pół godziny. Dzięki temu wyprowadzą się z nich nieszczęśliwi przesiedleńcy.
- Słoiki do przygotowania wyciągu wyparz i dobrze osusz. Muszą być całkowicie suche.
- Kwiaty zwilż octem jabłkowym lub wódką (tylko pokrop). Ułatwo to ekstrakcję substancji do oleju.
- Wsyp kwiaty bzu luźno do słoika (do pełna) i zalej wybranym olejem. Czarny bez ma bardzo intensywny zapach, dlatego wybierz olej bezzapachowy lub o delikatnie słodkim zapachu.
- Postaw słoik z olejem na słonecznym parapecie na 24 godziny. Wstrząśnij kilka razy w ciągu dnia, pozostaw na noc.
- Rano przygotuj słoiki lub butelki, w których przechowywać będziesz olej: wyparz i osusz. Odfiltruj olej i odciśnij delikatnie kwiaty przez muślinową tkaninę lub filtr do kawy.
- Słoiki dobrze zakręć, butelki zakorkuj. Przechowuj z ciemnym i suchym miejscu.
Uwagi:
- Maceruj kwiaty maksymalnie 24 godziny, inaczej zapach bzu może zrobić się nieprzyjemny.
- Bez czarny ma bardzo drobny pyłek, który zatrzyma albo muślin albo filtr do kawy. Oddzielenie pyłku jest ważne dla przedłużenia trwałości oleju.
- Możesz dodać 1-2 krople wybranego olejku eterycznego o właściwościach przeciwbakteryjnych (np. lawenda, pomarańcza, rozmaryn).
- Gotowy olej może służyć do powtórnego macerowania innych ziół (polecam połączyć wyciąg olejowy z bzu z chabrem bławatkiem, doskonale dopełniają swoje właściwoście pielęgnacyjne. O bławatku pisałam tutaj).
Ja moim olejem zalałam płatki bławatka, dlatego odfiltrowałam go tylko przez gazę. Po skończonym macerowaniu odsączę olej przez muślin. |
Właściwości pielęgnacyjne oleju:
- rozjaśnia skórę i przebarwienia
- rozjaśnia cienie pod oczami
- łagodzi obrzęki (np. worki pod oczami)
- łagodzi stany zapalne i zmiany skórne (np. trądzik, trądzik różowaty, wypryski, wysypki skórne)
- zmiękcza skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek
- łagodzi lekkie oparzenia (np. zaczerwienioną od słońca skórę; może służyć jako oliwka ochronna)
Jak używać:
- Do ciepłej kąpieli dodaj 2 łyżki oleju i zrelaksuj się na 15-20 minut. Rozgrzana skóra wdzięcznie przyjmie pielęgnację olejową.
- Na palce nałóż kilka kropel oleju i delikatnie wmasuj w skórę twarzy. Masuj kilka minut od środka ku zewnętrznym krawędziom twarzy i pozostaw do wchłonięcia.
- Zmieszaj pół łyżeczki oleju i pół łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny. Stosuj zamiast mleczka do demakijażu.
- Połącz kilka kropel oleju i soku z cytryny (jak vinegret :) ). Wieczorem wmasuj vinegret w paznokcie i pozostaw na noc. Regularne stosowanie rozjaśni płytkę paznokci.
- Olej możesz używać również do smażenia, bardzo dobrze komponuje się z rybami.
***
Jeśli przepis ci się spodobał, podziel się nim ze znajomymi.
Jeśli przepis ci się spodobał, podziel się nim ze znajomymi.
Każdy zasługuje na piękno.
***
Slow Mindful Beauty on Facebook (klik)
slowmindfulbeauty.blogspot.com
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz