sobota, 23 lipca 2016

Lemoniady ziołowe. Lemoniada lawendowa. Dla spragnionych spokoju.

Tutaj przeczytasz kilka ważnych informacji o lemoniadach ziołowych (klik).

Lawenda jest idealna. Uwielbiam ją całym swoim ziołowych sercem. 



3-dniowa lemoniada jest musująca, lekko słodka i orzeźwiająca. Pachnie kwiatami, smakuje latem.

Smak: gorzki Lawenda jest gorzkim w smaku ziołem. Do lemoniady polecam wrzucić maksymalnie 10-12 kwiatostanów lub 2 płaskie łyżeczki kwiatów na 1 litr wody. Jeśli kwiatów nie jest za dużo, gorycz nie jest wyczuwalna.

Zapach: kwiatowy, intensywny Aromat lawendy jest bardzo intensywny. Dlatego niewielka ilość ziół wcale nie sprawi, że lemoniada będzie mdła. Wręcz przeciwnie, mocny lawendowy aromat rozpłynie się w ustach. 

Kolor: różowy Sama radość i piękno. Już od patrzenia na lemoniadę buzia uśmiecha się sama.

Dodatki: cytryna Koniecznie. Cytryna doda charakteru i orzeźwienia. Jeśli nie dodaliście wcześniej octu (dla przyspieszenia fermentacji ale ocet dodaje też kwaśną nutę), dodajcie kilka plastrów cytryny.

Fermentacja: 4 dni Dodałam 2 łyżki octu dla pobudzenia fermentacji.





Właściwości lemoniady lawendowej:
  • koi nerwy
  • uspokaja
  • łagodzi ból głowy
  • wspomaga pracę układu pokarmowego
  • łagodzi objawy przeziębienia i kaszlu
  • orzeźwia w ciepłe dni

Lawenda ma właściwości uspokajające i przeciwbólowe. W pierwszych chwilach, gdy poczujesz ból głowy, możesz wdychać olejek lawendowy, natrzeć nim skronie, napić się naparu z kwiatów lawendy a latem właśnie lemoniady. 

Lemoniada lawendowa jest dobrym wyborem na urlop i czas odpoczynku. Pomoże uspokoić umysł, który nie chce oderwać myśli od pracy i obowiązków. 


Lemoniada lawendowa. Przepis



Czas przygotowania: 10 minut

Czas oczekiwania: 3-4 dni

Potrzebne są:
  • 2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy (ewentualnie suszonych)
  • 4 płaskie łyżki miodu (ewentualnie cukru)
  • 1 litr ostudzonej miękkiej wody
  • 2 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
  • kilka plastrów cytryny
  • słoik z pokrywką


Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki umieść w słoiku. Słoik zakręć szczelnie i mocno wstrząśnij, aby miód rozpuścił się w wodzie.
  2. Na pierwsze 10-12 godzin słoik przykryj tylko kawałkiem tkaniny i zabezpiecz recepturką. To pozwoli na szybkie rozmnożenie się bakterii.
  3. Następnie słoik ponownie zakręć i odstaw do szafki na 2-3 dni. Podczas fermentacji produkuje się gaz, dlatego codziennie sprawdzaj, czy wieczko nie jest bardzo wybrzuszone. Jeśli tak, odkręć słoik, żeby gaz mógł się ulotnić.
  4. Po 2-3 dniach na powierzchni napoju pojawi się piana. Lemoniada zyska przyjemne, łaskoczące bąbelki i utraci część cukru, który posłużył bakteriom za pożywkę. To właśnie dzięki tej fermentacji powstały bąbelki.
  5. Lemoniadę przefiltruj przez sitko i włóż na kilka godzin do lodówki lub wrzuć kostki lodu i podawaj od razu. Rozkoszuj się ziołowym aromatem.
Bakterie octowe są bardzo korzystne dla pracy naszych jelit.

Dodatek octu pobudzi fermentację, dzięki czemu w zamkniętym słoiku pojawią się bąbelki. 3-dniowa lemoniada jest musująca, lekko słodka i orzeźwiająca. Pachnie kwiatami, smakuje latem.

Jeśli uznasz, że lemoniada jest zbyt mało słodka, możesz ją dosłodzić.



***

Jeśli przepis ci się spodobał, podziel się nim ze znajomymi. 
Każdy zasługuje na piękno.

***

Po więcej inspiracji dla Piękna zapraszam na mój fanpage:



***

Inspiracje dla miłośników lawendy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz