Tutaj przeczytasz kilka ważnych informacji o lemoniadach ziołowych (klik).
Lawenda jest idealna. Uwielbiam ją całym swoim ziołowych sercem.
Lawenda jest idealna. Uwielbiam ją całym swoim ziołowych sercem.
3-dniowa lemoniada jest musująca, lekko słodka i orzeźwiająca. Pachnie kwiatami, smakuje latem.
Zapach: kwiatowy, intensywny Aromat lawendy jest bardzo intensywny. Dlatego niewielka ilość ziół wcale nie sprawi, że lemoniada będzie mdła. Wręcz przeciwnie, mocny lawendowy aromat rozpłynie się w ustach.
Kolor: różowy Sama radość i piękno. Już od patrzenia na lemoniadę buzia uśmiecha się sama.
Dodatki: cytryna Koniecznie. Cytryna doda charakteru i orzeźwienia. Jeśli nie dodaliście wcześniej octu (dla przyspieszenia fermentacji ale ocet dodaje też kwaśną nutę), dodajcie kilka plastrów cytryny.
Fermentacja: 4 dni Dodałam 2 łyżki octu dla pobudzenia fermentacji.
Właściwości lemoniady lawendowej:
- koi nerwy
- uspokaja
- łagodzi ból głowy
- wspomaga pracę układu pokarmowego
- łagodzi objawy przeziębienia i kaszlu
- orzeźwia w ciepłe dni
Lawenda ma właściwości uspokajające i przeciwbólowe. W pierwszych chwilach, gdy poczujesz ból głowy, możesz wdychać olejek lawendowy, natrzeć nim skronie, napić się naparu z kwiatów lawendy a latem właśnie lemoniady.
Lemoniada lawendowa jest dobrym wyborem na urlop i czas odpoczynku. Pomoże uspokoić umysł, który nie chce oderwać myśli od pracy i obowiązków.
Lemoniada lawendowa. Przepis
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 3-4 dni
Potrzebne są:
- 2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy (ewentualnie suszonych)
- 4 płaskie łyżki miodu (ewentualnie cukru)
- 1 litr ostudzonej miękkiej wody
- 2 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
- kilka plastrów cytryny
- słoik z pokrywką
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieść w słoiku. Słoik zakręć szczelnie i mocno wstrząśnij, aby miód rozpuścił się w wodzie.
- Na pierwsze 10-12 godzin słoik przykryj tylko kawałkiem tkaniny i zabezpiecz recepturką. To pozwoli na szybkie rozmnożenie się bakterii.
- Następnie słoik ponownie zakręć i odstaw do szafki na 2-3 dni. Podczas fermentacji produkuje się gaz, dlatego codziennie sprawdzaj, czy wieczko nie jest bardzo wybrzuszone. Jeśli tak, odkręć słoik, żeby gaz mógł się ulotnić.
- Po 2-3 dniach na powierzchni napoju pojawi się piana. Lemoniada zyska przyjemne, łaskoczące bąbelki i utraci część cukru, który posłużył bakteriom za pożywkę. To właśnie dzięki tej fermentacji powstały bąbelki.
- Lemoniadę przefiltruj przez sitko i włóż na kilka godzin do lodówki lub wrzuć kostki lodu i podawaj od razu. Rozkoszuj się ziołowym aromatem.
Bakterie octowe są bardzo korzystne dla pracy naszych jelit.
Dodatek octu pobudzi fermentację, dzięki czemu w zamkniętym słoiku pojawią się bąbelki. 3-dniowa lemoniada jest musująca, lekko słodka i orzeźwiająca. Pachnie kwiatami, smakuje latem.
Jeśli uznasz, że lemoniada jest zbyt mało słodka, możesz ją dosłodzić.
Dodatek octu pobudzi fermentację, dzięki czemu w zamkniętym słoiku pojawią się bąbelki. 3-dniowa lemoniada jest musująca, lekko słodka i orzeźwiająca. Pachnie kwiatami, smakuje latem.
Jeśli uznasz, że lemoniada jest zbyt mało słodka, możesz ją dosłodzić.
***
Jeśli przepis ci się spodobał, podziel się nim ze znajomymi.
Każdy zasługuje na piękno.
***
Po więcej inspiracji dla Piękna zapraszam na mój fanpage:
***
Inspiracje dla miłośników lawendy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz